Iskolakertünk bemutatása

A Kádas György Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium csak sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók óvodai, általános iskolai, szakiskolai és készségfejlesztő iskolai nevelését-oktatását látja el Kisújszálláson. Tanulóink Jász-Nagykun-Szolnok vármegye öt közigazgatási járásának (Karcagi, Kunhegyesi, Mezőtúri, Tiszafüredi és Törökszentmiklósi járás) településéről érkeznek.

Az iskola épületét szép, nagy, többszáz négyzetméteres zöldterület öleli körbe, amely megfelelő lehetőséget teremtett az iskolakertünk létrehozásának.

Az iskolakertünk kialakításánál figyelembe vettük a Pedagógiai programunknak megfelelően azt, hogy a gyermekek kertészkedés közben a többcsatornás tanulás elvét szem előtt tartva, izgalmas és maradandó ismeretekkel gazdagodjanak.

A 2022-ben megvalósított újabb sikeres pályázatunk keretében, az Országos Iskolakert Hálózat jóvoltából 30 órás online és jelenléti képzésen vehettünk részt. Kaptunk egy komposztáló edényt, vetőmagokat és szerszámokat, amely segítségével tovább bővíthettük sajátos nevelési igényű tanulóink ilyen irányú ismereteit.

A pályázati lehetőségnek köszönhetően a kertünk magaságyással bővült, majd 2023-ban ismét tovább fejleszthettük azt, egy mezítlábas ösvény kialakításával.

Tavasszal rendületlenül műveltük a veteményesünket, s közben megismerhettük a növények fejlődési fázisait, s persze a zöldségek kóstolása sem maradthatott el. Tanulóink tizenötféle növényt ismerhettek meg közvetlenül, melyeket előzetesen interaktív táblán szemlélhettek meg.

Az őszi munkákat szintén közösen végeztük, lelkesen gyomláltunk, kapáltunk, majd a fűszernövényekkel is megismerkedtünk.

Nemcsak a haszonnövényekkel foglalkozunk, hanem a dísznövények folyamatos telepítésére is gondot fordítottunk. Az iskola ablakait muskátlik díszítik, amelyek beültetése és gondozása a tanítási időszakban a gyerekek feladata. A bejáratnál, a járda mellett évelők és egynyári növények fogadják látogatóinkat, amelynek telepítésébe, gondozásába szintén bevonjuk a gyerekeket.

„A kertészkedés dicsősége: kezek a koszban, fej a napban, szív a természetben. A kert gondozása nemcsak a test, de a lélek táplálása is.” Alfred Austin