Lengyelországi beszámoló

Munkatársaimmal, 2018. augusztus 8-12-ig csodálatos napokat tölthettünk Lengyelországban. Lengyel barátaink végtelen nagy szeretettel láttak vendégül minket, amely mindannyiunk szívét megmelengette. Wisniowában, a gyermekotthonban Elzbieta Urban Janusz, Ella igazgatónő fogadott minket, aki végigkísérte ottlétünket és gondoskodott arról, hogy feledhetetlen emlékekben legyen részünk.

A szállásunk egy nagyon szép szállodában volt, melyet egy mesés park ölelt körül.

Ellátogathattunk Rymanowiebe, amely egy olyan üzem található, ahol fogyatékos munkatársakat foglalkoztatnak. A vállalat igazgatója lelkesen mesélt arról, hogyan hozta létre ezt a követésre méltó védő munkahelyet. Beszélt a kezdeti nehézségekről, majd arról is, hogy ma már mennyire szívesen vásárolják ezeket a termékeket az emberek. Az egyik nemzeti lengyel étel a pierogi mellett különféle finom süteményeket készítenek, de van asztalos- és fémmegmunkáló műhelyük, és ámulatba ejtő kertészetük is.

Ezután Rymanów természeti szépségét csodálhattuk meg. A közel 9 kilométeres hegyi túrán kellemesen elfáradtunk.

A következő napon Robert Godek a Strzyzowsky Régió fő elöljárója, polgármestere fogadott minket. Elmondta, hogy nagyon szeretné, ha megtalálnánk a lehetőséget a minél széleskörűbb kapcsolatépítésre, akár közös pályázatban, vagy egyéb módon. Intézményvezetőként bemutattam fenntartónkat, a Karcagi Tankerületi Központot és a Kádas György EGYMI tevékenységeit, nevelési-oktatási munkánk főbb jellemzőit.

Ezután egy festői szépségű arborétumba és egy csodálatos kastélyba látogattunk el, amely egyik lakosztályának II. János Pál pápa volt az egyik utolsó tulajdonosa.

Minden program végén tradicionális lengyel ételekkel kínáltak meg minket a gyermekotthonban, amely mindig nagyon bőséges volt. Megkóstolhattuk a borscsként ismerős céklalevest, és a lengyel konyha másik fontos levesét a zureket is. A leves után húsételeket szolgáltak fel, s persze a nemzeti édességük a krówka, és a bőséges gyümölcstál, tea, kávé, limonádé is mindig része volt a vacsorának.

Az utolsó napon Frysztakba látogathattunk el, amely a miénkhez hasonló gyógypedagógiai intézmény. Csodálatos, teljesen felújított, új épülettel kibővített intézmény ejtett ámulatba mindannyiónkat. Tágas, akadálymentesítette terek, jól felszerelt tantermek, rehabilitációs, terápiás eszközökkel ellátott fejlesztő helyiségek, EU szabványnak megfelelő tornacsarnok, sportpályával.

Biztos vagyok abban, hogy mindannyiónk számára feledhetetlen volt ez a pár nap.

Legközelebb intézményünk 90. éves ünnepi rendezvényén találkozhatunk lengyel testvérintézményünk képviselőivel, amelyre nagy szeretettel várjuk őket.

Az eseményről készült képeket a galériában >>itt<< megtekintheti.

 

Kisújszállás, 2018. augusztus 13.

Tatár Jánosné

intézményvezető